Ratkó József Emlékév "utolsó utáni" rendezvény - Mika Sándor EgyesületEmlékülést rendeznek május 15-én, pénteken 16 órai kezdettel a Petőfi Irodalmi Múzeumban Ratkó József költő, próza- és drámaíró (1936-1989) tiszteletére, a 2014-es Ratkó József Emlékév "utolsó utáni" rendezvényeként - tájékoztatta az MTI-t a szervező Mika Sándor Egyesület.

A Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány és a Ratkó József Olvasótábori Egyesület által támogatott és a fiatal bölcsészhallgatókból álló Mika Sándor Egyesület által szervezett emlékműsor egyik fő célja az, hogy megismertesse a fővárosi közönséggel a Kairosz Kiadó által kiadott Ratkó József-életműválogatás három kötetét, amelyek a tájékoztatás szerint a magyar irodalomtörténet régi adósságát törlesztik. Budapesten a Segítsd a királyt! című Ratkó-dráma három előadásán kívül ez az első ilyen rendezvény, amely a költő életművének jelentősége miatt a kulturális közélet szempontjából is fontos, irodalomtörténeti értékű cél - írta az egyesület. A műsor első részében kerekasztal-beszélgetést tartanak, amelyen a Hetek költőcsoportjának élő tagjai - Ágh István, Buda Ferenc, Serfőző Simon -, továbbá Kósa Ferenc filmrendező, Nagy Gábor és Jánosi Zoltán irodalomtörténészek és Bedő György könyvkiadó mutatják be az életműkiadás, különösen a harmadik, Próza című kötet értékeit, ennek kapcsán Ratkó József magyarságszolgálatát, az 1956-os forradalom örökségének őrzését, a magyar nyelvhez és a klasszikus eszményekhez való viszonyát és a rendszerváltozás előkészítésében betöltött szerepét. A beszélgetés moderátora Babosi László, az életműkiadás szerkesztője.

A műsor második részében Faggyas László és F. Sipos Bea, a verséneklő Hangraforgó együttes tagjai, valamint Gy. Szabó András előadóművész szólaltatja meg Ratkó néhány lírai és drámai művét. Az emlékülés fogadással zárul.

A József Attila-díjas Ratkó József 1936. augusztus 9-én született Pesterzsébeten. Iskoláit a fővárosban végezte, majd lelencgyerekként vidékre került; dolgozott állami gazdaságban, borpincészetben, később újságíróként és a nagykállói könyvtár igazgatójaként is tevékenykedett. A Szegedi Tudományegyetemen magyar-olasz szakon tanult (1956-1958).

Verseit 1955-től közölték az országos folyóiratok, első kötete Félelem nélkül címmel jelent meg. Nagykállói népművelői tevékenysége a vidéki magyar közélet legismertebb kulturális szereplői közé emelte. Saját magát "proletár származású értelmiségi parasztköltőnek" nevezte. Az 1980-as években a dráma felé fordult.

Segítsd a királyt! című, az államalapító Szent István királyról szóló verses drámáját a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház állította színpadra 1985-ben. A darabot a budapesti Nemzeti Színház és a debreceni Csokonai Nemzeti Színház közös produkciójában idén Budapesten is bemutatták, jelenleg Debrecenben játsszák. Élete utolsó éveiben újrafordította Szophoklész Antigonéját.

Forrás: STOP/MTI